Bankrekeningen geplunderd door Nederlandse hackers

Vier hackers uit Nederland zijn aangehouden op verdenking van het plunderen van bankrekeningen. Dat meldt het Openbaarministerie afgelopen donderdag. Er worden nog meer aanhoudingen verwacht. De totale omvang van de fraude zou kunnen oplopen naar 1 miljoen euro.

Grootschalige fraude
Door het installeren van kwaadaardige software bij de slachtoffers waren deze criminelen instaat om extra of nieuwe betalingen uit te voeren via internetbankieren. Dit wordt zodanig gedaan dat de rekeninghouder dit niet direct kan opmerken. De aangehouden mannen worden nu verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige fraude en het witwassen van het geld.

Werkwijze
De criminelen stuurde e-mail berichten die zeer geloofwaardig waren en die in goed Nederlands waren geschreven. In deze e-mail berichten zaten links verwerkt die vervolgens de kwaadaardige software installeerde. Om niet te kunnen worden gepakt maakte de criminelen gebruik van het Tor-netwerk. Hierdoor was het praktisch niet mogelijk om ze traceren. Het Openbaar Ministerie wil nog kwijt hoe ze de verdachten op het spoor zijn gekomen.

Geldezels
De criminelen maakte vervolgens ook gebruik van zogenaamde geldezels. Dat zijn mensen die hun bankrekening ter beschikking stellen om het geld te ontvangen en vervolgens weer door te sluizen. Ze mogen dan een klein deel van het bedrag zelf behouden als tegenprestatie. Andere geldezels maken soms een nieuwe rekening die voor hetzelfde doeleinde wordt gebruikt. Het gestolen geld is zowel naar het binnen- als buiteland doorgesluisd. Een deel van het geld is omgezet in bitcoins, dat is een virtuele munt op internet. Het Openbaar Ministerie heeft op een aantal van deze bitcoins beslag gelegd. Een aantal banken heeft aangifte gedaan van computercriminaliteit. Er wordt nog onderzocht om hoeveel bankrekeninghouders het in totaal gaat. Er worden rond de 150 frauduleuze transacties onderzocht.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief