Belgische inlichtingendienst mag controversiële Pegasus-spyware gebruiken

Belgische inlichtingendiensten mogen de omstreden Pegasus-spyware inzetten, aldus de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

Recentelijk maakten Forbidden Stories, Amnesty International en verschillende mediabedrijven bekend dat journalisten, activisten en politici wereldwijd via de Pegasus-spyware zijn bespioneerd.

NSO Group

Met de software kunnen mensen via hun microfoon en camera worden bespioneerd. Gesprekken en communicatie via WhatsApp, Gmail, Viber, Facebook, Telegram, Skype, WeChat en andere apps zijn af te luisteren en te onderscheppen. Ook is er de locatie van de gebruiker mee te bepalen. Pegasus is ontwikkeld door de NSO Group. De spyware is al minstens sinds 2016 via zeroday-aanvallen in omloop.

Complexer en alomtegenwoordig

Van Quickenborne is van mening dat de Pegasus-spyware legaal in België kan worden ingezet: “In een wereld waarbij technologie almaar complexer en meer alomtegenwoordig wordt, is het belangrijk dat de inlichtingen- en veiligheidsdiensten met gelijke wapens kunnen strijden tegen degenen die onze veiligheid bedreigen.”

Federaal parket

Het Belgisch federaal parket is begonnen aan onderzoek naar mogelijke spionage van Belgische telefoontoestellen met behulp van de Pegasus-spyware. Het parket doet dit naar aanleiding van berichtgeving van Amnesty en publicaties in de pers, aldus de Belgische nieuwssite De Tijd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief