Bende steelt ruim een miljoen euro via phishing

De politie heeft laten weten vijf personen in Amsterdam aangehouden te hebben wegens phishing. Binnen een jaar tijd hebben ze op deze manier ruim een miljoen euro ontvreemd.

De aangehouden personen, vier mannen en een vrouw, zouden e-mails hebben verstuurd die leken op e-mails van de bank van het betreffende slachtoffer. De ontvanger van de mail werd verzocht om op een link te klikken en zijn gegevens prijs te geven.

Hoogte banksaldo
Vervolgens kozen de verdachten hun slachtoffers uit aan de hand van de hoogte van het banksaldo. Daarna belde de vrouwelijke verdachte de slachtoffers op waarbij ze deed alsof ze bij de bank werkte. Ze vroeg om inloggevens met als smoes het updaten van gegevens. Een andere verdachte transporteerde het geld direct naar de rekening van een autoverkoper of garagehouder voor de aankoop van een auto.

Witwassen
De politie maakte bekend dat een van de verdachten tijdens het telefoongesprek al bij deze autoverkoper was, om de auto meteen mee te nemen. De gekochte wagens werden vervolgens, voor een lagere prijs, doorverkocht. Op deze manier werd door de bende, in totaal, ruim een miljoen euro binnengehaald. De verdachten die momenteel in voorarrest zitten, worden verdacht van oplichting en witwaspraktijken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief