Beveiligingscamera’s Washington D.C. geïnfecteerd met ransomware

Roemeense hackers hebben begin dit jaar zich toegang weten te verschaffen tot beveiligingscamera’s in Washington D.C. Het ging om 123 van de 187 beveiligingscamera’s van de politie in deze stad.

Uit de rechtbankdocumenten over deze cyberaanval blijkt dat de criminelen gedurende vier dagen toegang hadden tot de beveiligingscamera’s. De aanval werd op 12 januari ontdekt toen vier locaties met politiecamera’s niet bleken te functioneren.

Netwerkvideorecorder
De hackers wisten ook door te dringen tot de systemen achter de computers. Via het cameranetwerk probeerden ze gijzelsoftware in omloop te brengen. Op vier netwerkvideorecorders zijn twee verschillende vormen van deze ransomware ontdekt, aldus de Washington Post. De criminelen zouden erop uit zijn om mensen te chanteren. Tevens is hun ten laste gelegd dat ze de beveiligde computers wilden vernielen.

Geen losgeld betaald
De Amerikaanse hoofdstad heeft het losgeld dat via de ransomware werd opgeëist, niet voldaan. Door de apparatuur uit te schakelen, alle applicaties te verwijderen en opnieuw te installeren, slaagde de politie erin om de gehackte camera’s weer functionerend te krijgen. De autoriteiten gaan nu na hoe de hackers wisten binnen te dringen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief