Bijna een derde huisartsen gebruikt onbeveiligde verbinding

Bijna 1 op de 3 huisartsen verzuimt het gebruik van https bij online inschrijvingen van patiënten en aanvragen van herhaalrecepten. Een beveiligde https-verbinding is een vereiste bij het versturen van medische informatie en persoonsgegevens.

De gebrekkige beveiliging maakt identiteitsfraude mogelijk. Ook zouden hackers recepten kunnen inzien en zelfs de dosering ervan kunnen veranderen. RTL Nieuws heeft dit bekendgemaakt naar aanleiding van een onderzoek.

Privacygevoelige informatie
“Een inschrijfformulier bevat veel privacygevoelige informatie, waaronder de NAW-gegevens in combinatie met het burgerservicenummer. Het is dan wettelijk verplicht om een beveiligde verbinding te gebruiken. Dat geldt ook voor het online aanvraagformulier voor een herhaalrecept, omdat ook daar om medische informatie wordt gevraagd zoals welke medicijnen gebruikt worden,” aldus RTL Nieuws.

Strenger handhaven

Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, zegt in een reactie: “We hebben de afgelopen jaren heel veel aandacht besteed aan het beveiligen van persoonsgegevens bij huisartsen. Blijkbaar is het gevoel van urgentie nog niet genoeg doorgedrongen.” Hij belooft in het komende jaar strenger te zullen handhaven: “En als het weer misgaat, zullen we zeker niet aarzelen om op te treden.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief