Bill Gates pleit voor nuance in zaak Apple vs FBI

Microsoft-oprichter Bill Gates vindt dat in uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld terrorisme, de FBI toegang moet krijgen tot de iPhone. Gates gaf zijn commentaar in het kader van de zaak tussen Apple en de FBI.

Daarbij gaat het om de iPhone 5c van Syad Farook, een van de twee terroristen die eind vorig jaar in San Bernadino vele slachtoffers maakten. Omdat de iPhone vergrendeld is, kan de FBI niet bij de berichten van de terrorist komen.

Waarschuwing
Gates waarschuwde tevens voor de FBI, omdat de dienst in het verleden niet op de juiste wijze met informatie is omgegaan. Techbedrijven als Facebook, Twitter en WhatsApp kozen vorige week al voor Apple. Satya Nadella, CEO bij Microsoft, refereerde aan een verklaring van een privacy-organisatie die het voor Apple opneemt.

Supersleutel
Sinds Apple het besturingssysteem iOS 8 heeft geïntroduceerd, kan Apple vanwege betere encryptie de ontgrendelcode niet meer omzeilen. Als op een iOS-apparaat te vaak achter elkaar een foute toegangscode wordt ingetoetst, blokkeert het toestel zichzelf. De iPhone 5c van terrorist Farook maakt gebruik van iOS 9. De rechter besliste onlangs dat Apple een nieuwe versie van iOS 9 moet fabriceren. Apple vreest dat de FBI de software als een supersleutel, honderden miljoenen malen, gaat gebruiken. Het bedrijf gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter. Deze zitting is op 22 maart.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief