Bioscoopketen Pathé: 19,2 miljoen euro schade door CEO-fraude

Bioscoopketen Pathé is via CEO-fraude voor 19,2 miljoen euro opgelicht. De directeur van Pathé Nederland ontving afgelopen maart e-mails die zogenaamd afkomstig waren van leidinggevenden van de Franse moedervennootschap.

In deze mails werd gesproken over de overname van de bioskoopketen door een buitenlandse partij. In werkelijkheid waren de mails afkomstig van cybercriminelen. Via meerdere transacties is er uiteindelijk ruim 19,2 miljoen euro naar de fraudeurs overgeboekt.

KPMG

De overname zou via verschillende transacties tot stand komen. Bovendien zou deze geheim dienen te blijven. Voor eventuele vragen werd verwezen naar een e-mailadres dat zogenaamd van een KPMG-medewerker was. Toen de CEO-fraude aan het licht kwam, is de algemeen directeur meteen opgestapt. De financieel directeur is op staande voet ontslagen, waarop hij in beroep ging.

Niet actief betrokken

In de gerechtelijke uitspraak die daarop volgde, zegt de rechter dat niet is aangetoond dat de Pathé-directeuren actief betrokken zijn geweest bij de fraude, of hiervan kennis hebben gehad. “Pathé lijkt het doelwit te zijn geworden van een professionele bende van fraudeurs, welke door geraffineerde communicatie het vertrouwen van enkele Pathé-medewerkers, en dan met name van respectievelijk de algemeen directeur en de financieel directeur, wisten te winnen,” stelt de rechter. Dientengevolge dient Pathé het salaris van de financieel directeur door te betalen tot 1 december van dit jaar.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief