Bits of Freedom: overheidscommunicatie niet op Facebook

De digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BOF) heeft zich bijzonder kritisch uitgelaten over publicaties op Facebook door Mark Rutte. De premier had eind vorige maand informatie over de corona-aanpak op het socialmediaplatform geplaatst.

Er was al eerder kritiek geuit door leden van de Tweede Kamer over het gebruik van Facebook als communicatiekanaal door de overheid.

Overheidscommunicatie

“De overheid dwingt de burger een platform te gebruiken dat gebouwd is om geld te verdienen met onze gegevens”, stelt Rejo Zenger, beleidsadviseur bij Bits of Freedom. “Facebook is er niet voor de overheid of voor jou. Facebook is er voor de adverteerders.” Zenger vindt dat we te afhankelijk zijn geworden van dergelijke dominante en machtige platforms. Overheidscommunicatie hoort volgens hem thuis op een website van de overheid.

Dominante platformen

“We moeten onszelf minder afhankelijk maken van de dominante platformen die we gebruiken voor onze communicatie. Dat begint met het gebruik ervan te minimaliseren tot het strikt noodzakelijke en eindigt met wet- en regelgeving die concurrerende platforms weer een eerlijke kans geeft”, concludeert Zenger.

Klik hier voor het bericht van Bits of Freedom.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief