Boete voor gemeente Voorschoten wegens te lang bewaren afvalgegevens inwoners

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de gemeente Voorschoten een boete van 30.000 euro opgelegd. De gemeente heeft afvalgegevens van inwoners veel langer bewaard dan nodig. Ook waren burgers hierover onvolledig geïnformeerd.

Persoonsgegevens vijf jaar opgeslagen

Een aantal jaren geleden heeft Voorschoten de kliko’s van huizen vervangen door containers met een chip. Tevens plaatste de gemeente ondergrondse containers die alleen met een token zijn te openen. De chip van de containers is gekoppeld aan een huisadres. Per ondergrondse container is te bepalen welke tokens toegang tot de container hebben. Nadat deze is geopend met een token, slaat de gemeente de data op. Het betreft tokennummer, adresgegevens, datum en tijd van de storting, locatiegegevens en type afval.

Meer gescheiden afval ophalen

Door de hoeveelheid restafval die inwoners kunnen aanbieden te beperken, wil de gemeente meer gescheiden afval ophalen. Per ondergrondse container is te bepalen welke tokens toegang tot de container hebben. Inwoners van Voorschoten kunnen met hun token vijf keer per dag een container openen. Daarna krijgen ze geen toegang meer tot de container.

Doel en grondslag

De AP stelt dat de gemeente dergelijke gegevens weliswaar mag opslaan, maar in het geval van Voorschoten was die periode te lang. “Van kliko’s zo lang deze in gebruik zijn en van de tokens vijf jaar. Dat is veel langer dan noodzakelijk om te controleren of een huishouden over de toegestane hoeveelheid gaat”, stelt de AP. De bewoners zijn per brief geïnformeerd maar daarin stond niet vermeld welke persoonsgegevens de token verwerkt, noch wat het doel ervan is en wat de grondslag daarvoor is. Ook dat is, net als de lange bewaartermijn, in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Klik hier voor het bericht van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief