CBS: 2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer online criminaliteit

Vorig jaar zijn 2,2 miljoen Nederlanders getroffen door aankoopfraude, online pesten, hacken van accounts en apparaten of andere vormen van cybercriminaliteit. Dat blijkt uit het rapport Online Veiligheid en Criminaliteit 2022 dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) recentelijk heeft gepubliceerd. Aan het onderzoek namen ruim 32.000 mensen deel.

Online bank- en persoonsgegevens

Eén op de vier respondenten gaf aan zich zorgen te maken over zijn online bank- en persoonsgegevens. 80 procent zei maatregelen genomen te hebben om zijn gegevens te beschermen, zoals met een toegangscode, wachtwoord, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Eén op de vier Nederlanders gebruikt wachtwoorden van minimaal zestien tekens. Slechts 15 procent gebruikt tweetrapsverificatie.

Aangifte

Bijna veertig procent van de slachtoffers van een gecompromitteerd account of apparaat heeft hiervan melding gemaakt. 12 procent deed dit bij de politie en 34 procent bij een andere instantie zoals Meld Misdaad Anoniem. De meest genoemde reden om geen aangifte te doen, is dat een slachtoffer er niet aan denkt, of het niet zo belangrijk vindt.

Klik hier voor het rapport Online Veiligheid en Criminaliteit 2022 van het CBS.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief