CEO-fraude: nu ook in Nederland

CEO-fraude komt nu ook bij Nederlandse bedrijven voor. Bij deze vorm van oplichting doet de crimineel zich voor als de hoogste baas van het bedrijf. Een medewerker krijgt van hem of haar telefonisch opdracht een geldbedrag over te maken.

De betreffende medewerker is vaak gedienstig, omdat het om de grote baas zelf gaat. Dat zegt Peter Depuydt van Europol, het samenwerkingsverband van politiediensten in de Europese Unie.

Geraffineerd
CEO-fraude is een nieuwe methode van criminelen om grote sommen geld te stelen van bedrijven. “Vijf ton, een miljoen. Het kan allemaal”, aldus Depuydt. De misdadigers gaan geraffineerd te werk bij deze vorm van fraude. “Ze doen vaak uitgebreid onderzoek. Ze weten precies wie ze moeten hebben en wanneer. Handtekeningen van de CEO worden nagemaakt. Dat soort gegevens zijn vaak met slim zoeken te vinden op het internet.”

Stemvervorming
“Er zijn gevallen bekend waarbij criminelen gebruikmaken van stemvervorming, zodat het lijkt dat je de baas aan de telefoon hebt. Ik heb dat soort opgenomen gesprekken gehoord en ik begrijp heel goed dat je er als werknemer voor zwicht,” zegt Depuydt. Alleen al in de Verenigde Staten werd vorig jaar minstens 1,2 miljard dollar op deze manier ontvreemd, berekende de FBI. In Europa wordt vooral Frankrijk getroffen. “Daar zijn de afgelopen drie jaar 800 tot 900 gevallen onderzocht en is ruim 300 miljoen euro buitgemaakt,” volgens Depuydt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief