‘CEO-fraude’ treft multinationals

De Fraudehelpdesk waarschuwt grote bedrijven in Nederland voor ‘CEO-fraude’. Bij deze vorm van fraude speelt het e-mailadres van de CEO een grote rol. Minstens drie multinationals zijn hier het slachtoffer van geworden.

In Duitsland en Frankrijk worden bedrijven al jaren geplaagd door ‘CEO-fraude’. Hoe gaat dit in zijn werk? Een medewerker van de financiële administratie ontvangt een e-mail van de CEO, waarin deze hem vraagt om een groot bedrag over te boeken naar een buitenlandse rekening.

Complot
Ter controle kan hij een advocatenkantoor bellen. Dit ‘advocatenkantoor’ maakt echter deel uit van het complot. De criminelen hebben vooraf de e-mailadressen van de CEO en van de medewerker op de financiële administratie achterhaald. De afstand tussen hen is zo groot, dat hij het niet durft te verifiëren.

Mogelijk meer bedrijven
”We hebben melding gekregen van een Nederlands, Amerikaans en Zweeds bedrijf. Maar mogelijk hebben criminelen al bij meer bedrijven toegeslagen. We hebben de ondernemersorganisatie VNO-NCW daarom ook gevraagd om de eigen leden hiervoor te waarschuwen”, aldus een woordvoerder van de Fraudehelpdesk.

Drie miljoen euro
Het Nederlandse filiaal van een Amerikaanse onderneming is hierdoor 800.000 euro kwijtgeraakt, een agrarisch bedrijf ruim 500.000 euro. De directeur van een Zweedse handelsmaatschappij verloor drie miljoen euro. Via Europol werd het geld teruggehaald van een bankrekening in België.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief