China geeft toe eenheden voor cyberoorlogsvoering te hebben

Voor het eerst heeft China bevestigd dat het eenheden voor cyberoorlogsvoering heeft. China wordt al jarenlang door onder meer de VS ervan verdacht cyberaanvallen uit te voeren. Tot nu toe ontkende het land deze beschuldigingen.

In de laatste editie van een publicatie van het Volksbevrijdingsleger, genaamd ‘De wetenschap van militaire strategie’, heeft China eindelijk het stilzwijgen doorbroken. Het land spreekt openlijk over zijn digitale spionageactiviteiten en capaciteiten om netwerken aan te vallen. Ook maakte het bekend dat het speciale eenheden heeft die zich bezighouden met oorlogsvoering op computernetwerken.

Drie typen
Een expert in Chinese militaire strategie bij het Center for Intelligence Research and Analysis, Joe McReynolds, zei dat het de eerste keer is dat China explicit toegeeft dat het geheime eenheden voor cyberoorlogsvoering heeft. Volgens McReynolds heeft China drie typen operationele militaire eenheden:

– Speciale militaire eenheden voor defensieve en offensieve netwerkaanvallen
– Experts van burgermaatschappij-organisaties die bevoegd zijn om militaire netwerkoperaties uit te voeren
– Externe eenheden van door de staat ingehuurde hackers die kunnen worden ingezet voor netwerkoperaties

Volgens de experts worden al deze eenheden gebruikt voor cyberoperaties, inclusief digitale industriële spionage van Amerikaanse bedrijven.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief