China hackte massaal Belgische handelsmissie

Een Belgische handelsmissie naar China is belaagd met massale cyberaanvallen. Dat heeft Geert Baudewijns van het bedrijf Secutec tegen het Belgische persbureau Belga gezegd. Secutec adviseert de Belgische overheid. De cyberspecialist reisde zelf mee naar China.

Op maandagmiddag 18 november registreerde hij 135 hackaanvallen per uur. De Belgische handelsmissie met prinses Astrid, verschillende ministers en tientallen bedrijven was van 17 tot en met 21 november in China. Ze bezochten onder andere Peking, Shanghai en pakjesdienst Alibaba.

Robots

De aanvallen zouden zijn gepleegd met behulp van robots. “We wisten dat we aangevallen zouden worden, maar zoveel aanvallen hadden we niet verwacht,” lichtte Baudewijns toe op de Vlaamse radio. Omdat de missie slechts een paar dagen duurde, zouden de hackers geen tijd hebben gehad om zich te verstoppen achter ingewikkelde constructies. De hackers zouden hoofdzakelijk gezocht hebben naar wachtwoorden, politieke informatie en productinformatie van grote organisaties.

Chinese veiligheidsdiensten

Om het Belgische telefoonverkeer te onderscheppen, waren bij het hotel van de delegatie drie bestelbusjes met mobiele antennes gestationeerd. Al het mobiele telefoonverkeer vanuit het hotel liep eerst via deze antennes. Tevens zouden de hackers getracht hebben om software te installeren op computers en telefoons. Hierdoor kon deze apparatuur niet alleen in China afgeluisterd worden, maar ook na terugkeer in België. Baudewijns vermoedt dat de Chinese veiligheidsdiensten achter de aanvallen zitten, afgaande op de gebruikte IP-adressen: “China hanteert de strategie dat het zelf steeds de volledige controle wil behouden en dat hiervoor alles toegelaten is.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief