Cliënten zorgkoepel Vilente traceerbaar via gps

Vilente in Ede heeft een datalek gehad in een gps-systeem. De zorgkoepel gebruikt het track- and tracesysteem om bewoners die aan de wandel gaan, te volgen en op te sporen.

Door het datalek waren ruim een jaar lang ook onbevoegden in staat om de ouderen op de voet te volgen.

123456

De gebruikersnaam die de zorgkoepel had gekozen om in te loggen, was het voor de hand liggende ‘vilente’; het wachtwoord was ‘123456′. Dagblad De Gelderlander was bij een steekproef in staat om de gegevens van 16 bewoners te achterhalen van de verpleeghuizen De Klinkenberg, Sint Barbara en De Pleinen in Ede, Pieter Pauw in Wageningen en Het Beekdal in Heelsum.

Moblietrack

Het betreft gegevens van de bewoners, waaronder familienaam, geslacht, naam en telefoonnummer van hun zorginstelling, maar ook waar ze zich op het peilmoment bevonden. Met het track- and tracesysteem mobiletrack.nl was van minuut tot minuut te achterhalen waar de ouderen waren geweest. De geschiedenis van het systeem gaat terug tot maximaal 33 dagen.

Autoriteit Persoonsgegevens

Vilente heeft het systeem vorige week uitgezet. Het datalek is inmiddels gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De families van de betrokken bewoners zijn eveneens ingelicht.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief