CPB: meer personeel nodig om privacy te waarborgen

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft gewaarschuwd dat door het van kracht worden van de nieuwe meldplicht datalekken per 1 januari 2016 de organisatie aanzienlijk meer medewerkers nodig heeft. Voorzitter Jacob Kohnstamm heeft dit recentelijk in NRC gezegd.

Vanaf dit jaar zijn bedrijven verplicht om het CBP te informeren als ze persoonsgegevens verliezen of per ongeluk vernietigen. In 2017 krijgt de organisatie nog meer werk vanwege strengere Europese regels. Voorzitter Kohnstamm is van mening dat er vijf keer zoveel medewerkers nodig zijn. Op dit moment werken er tachtig mensen bij het CBP.

Meldplicht
“Ik ben er niet in geslaagd om het ministerie te overtuigen van extra menskracht voor die nieuwe taken. (…) Met als gevolg dat ik angstig uitkijk naar het van start gaan van de meldplicht”, aldus de voorzitter.

Datalekken
Het ministerie heeft wel toegezegd om het budget van het CPB opnieuw te bekijken als er sprake is van heel veel datalekken. Op dit moment kan het CBP maximaal twintig grote zaken per jaar verwerken, volgens Kohnstamm: “Dat betekent dat we heel regelmatig moeten besluiten om iets te laten lopen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief