Computersysteem Bondsdag aangevallen

Het computersysteem van de Bondsdag in Berlijn, het Duitse parlement, heeft te maken gehad met een zware cyberaanval. Dit heeft het Duitse tijdschrift Der Spiegel bekendgemaakt.

Om te verhinderen dat er gevoelige informatie wordt ingezien of gestolen, is het computersysteem gedeeltelijk stilgelegd. De veiligheidsdienst van de Bondsdag ontdekte de cyberaanval vorige week. Ook de Duitse inlichtingendienst constateerde dat er ongeregeldheden waren, waarna deze dienst de Bondsdag waarschuwde.

Spionage niet uitgesloten
Het is niet uitgesloten dat het gaat om een poging tot spionage. De Duitse veiligheidsdienst BfV is bezig de zaak te onderzoeken. Of de hackers toegang hadden tot gevoelige informatie is op dit moment onbekend. Ook is het niet bekend wanneer het systeem precies is aangevallen. Omdat het systeem gedeeltelijk is platgelegd, kan de parlementscommissie die onderzoek doet naar de samenwerking tussen de Duitse inlichtingendienst en de Amerikaanse NSA, tijdelijk geen gebruikmaken van het computersysteem.

Ernstig
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is niet in actie gekomen. Het centrum heeft aangegeven dat diensten in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn om zich te beschermen tegen dergelijke aanvallen. Experts categoriseren de aanval als ‘ernstig’.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief