Controleren van afbeeldingen in strijd met AVG

Volgens de AVG is het niet toegestaan om afbeeldingen te controleren, zoals Apple dat in de Verenigde Staten van plan is. Kager van adviesbureau ICTRecht heeft dit onlangs tegenover BNR Nieuwsradio gezegd.

De directeur kwaliteit van het bureau wijst erop dat het geen taak is van Apple om afbeeldingen te scannen op kindermisbruik, omdat dat onder de verantwoordelijkheid van de politie en andere opsporingsinstanties valt.

iCloud Photos en iMessage

“In Europa zitten we met de AVG, zoals het er nu voor staat steekt die hier een stokje voor, om de eenvoudige redenen dat dit niet de taak van Apple is”, zegt Kager. Het techbedrijf wil in de Verenigde Staten foto’s controleren die naar iCloud Photos worden geüpload. Hetzelfde geldt voor afbeeldingen die minderjarige iMessage-gebruikers ontvangen en verzenden.

Nieuwe regelgeving

Alhoewel Apple de technologie conform de AVG niet mag inzetten, zou het bedrijf dit wel in Europa kunnen inschakelen, omdat toezichthouders achteraf handhaven. Een andere optie is volgens Kager om nieuwe regelgeving te maken. “Een private organisatie die helpt bij de handhaving, zoals Apple, zou kunnen, maar dan moet daar wel wetgeving voor komen. Iedereen is het erover eens dat hier iets tegen gedaan moet worden. De vraag is alleen of dat bij Apple gedaan moet worden.” Critici wijzen erop dat de techniek ook voor andere doeleinden ingezet kan worden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief