Cybercriminelen ontvreemden 460.000 euro via Amazon-scam

Kwaadwillenden hebben in het Verenigd Koninkrijk in twee maanden tijd meer dan 400.000 pond (460.000 euro) via de zogeheten Amazon-scam buit weten te maken. De Britse politie heeft dit onlangs bekendgemaakt.

De gedupeerden worden door een computer gebeld en krijgen te horen dat een fraudeur hun gegevens heeft gebruikt voor de registratie van een Amazon Prime-abonnement.

Beveiligingslek

Om het abonnement te annuleren, dient de gebelde persoon het cijfer 1 op zijn telefoon in te toetsen. Vervolgens wordt het slachtoffer doorverbonden met een oplichter die pretendeert een Amazon-medewerker te zijn. Deze oplichter vertelt dat hij remote toegang tot de computer nodig heeft om een beveiligingslek te verhelpen, waardoor een fraudeur dit abonnement kon afsluiten.

TeamViewer

De gebelde persoon krijgt het verzoek om het programma TeamViewer te downloaden en om op zijn bankrekening in te loggen. Met behulp van TeamViewer kan de oplichter de rekeninggegevens van zijn slachtoffer bekijken. Een variant op deze vorm van fraude is dat het slachtoffer eerst te horen krijgt dat hij in aanmerking komt voor restitutie van zijn Amazon-account.

Action Fraud

Bij Action Fraud, het centrum van de Britse politie voor fraudeklachten, kwamen in twee maanden tijd 200 meldingen binnen van mensen die op deze wijze zijn opgelicht. De gemiddelde schade per persoon bedraagt 2.300 euro, waarmee de totale buit uitkomt op meer dan 460.000 euro. De politie ontving daarnaast van 300 mensen bericht dat ze gebeld waren door scammers, maar geen geld hebben verloren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief