Data 1.400 UMCG-patiënten gelekt

Van ongeveer 1.400 patiënten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn gegevens gelekt. Dit kon gebeuren doordat eind oktober drie laptops zijn gestolen. Het medisch centrum heeft laten weten dat het geen medische informatie betreft.

De laptops zijn gestolen uit het Beatrix Kinderziekenhuis dat deel uitmaakt van het UMCG. Een woordvoerster van het ziekenhuis heeft laten weten dat er naw-gegevens (naam, adres, woonplaats), geboortedata en patiëntnummers zijn gelekt. “Gelukkig geen medische informatie, maar dit is natuurlijk totaal niet de bedoeling,” aldus de woordvoerster.

Beveiligingsupdate

De patiënten om wie het gaat, zijn vooral kinderen. Het ziekenhuis heeft alle laptops teruggeroepen voor een beveiligingsupdate. “Dat is bij 1.100 laptops al gebeurd en moet nog bij een paar honderd gebeuren,” zegt het ziekenhuis.

304 meldingen in 2016
De patiënten zijn op de hoogte gebracht van het voorval. Ook heeft het UMCG aangifte gedaan bij de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd. In 2016 is er door Nederlandse ziekenhuizen 304 keer melding gemaakt van het verlies van privacygevoelige gegevens. Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens de autoriteit zijn onbeveiligde verbindingen en menselijke fouten vaak de oorzaak van deze datalekken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief