Database journalistenvakbond niet veilig

De website van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is lek. Namen, adressen en woongegevens van Nederlandse journalisten zijn eenvoudig te achterhalen, meldde Geenstijl op 4 februari. Voordat Geenstijl hierover publiceerde, is de Nederlandse Verenigingen van Journalisten (NVJ) ingelicht. De website van de journalistenvakbond is inmiddels offline.

Behalve namen en adresgegevens zouden, volgens Geenstijl, ook vrij eenvoudig vertrouwelijke documenten en notulen van vergaderingen te lezen zijn. Algemeen secretaris van de NVJ, Thomas Bruning, zegt dat er geen gegevens daadwerkelijk op straat zijn beland: “We zijn blij dat het via een goedwillende hack is geweest, en niet een vijandige.”. Desalniettemin vindt hij het een pijnlijke situatie: “Dit is eigenlijk waar journalistiek voor bedoeld is. Maar het is uiteraard een pijnlijke manier om achter zo’n lek te komen.”

Ontoereikende beveiliging
Het lek zelf is niet gecompliceerd, volgens Bruning. Ook mensen die geen hacker zijn, zouden toegang tot de vertrouwelijke informatie kunnen krijgen. Gevoelige documenten waren in mappen geplaatst met ontoereikende beveiliging. Mappen hadden namen als ‘uploads’ en ‘documenten’. Ook de website van vakblad Villamedia werkt op deze manier.

De NVJ hoopt de website zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen. Een externe partij gaat de vakbond ondersteunen om het lek te dichten.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief