Datalekken bij provincies bijna verdubbeld

Vorig jaar waren er bijna tweemaal zoveel datelekken bij provincies dan in het jaar ervoor. In 2017 waren er 52 datalekken bij Nederlandse provincies, in 2018 waren dat er 91.

Deze getallen zijn afkomstig van een Wet openbaarheid van bestuur (Wob)-verzoek van Reporter Radio in samenwerking met Dagblad De Limburger, de Leeuwarder Courant en Omroep Gelderland.

Meest in Friesland, minst in Zeeland

Er blijken grote verschillen tussen provincies te zijn. Friesland heeft vorig jaar zestien datalekken geregistreerd en is daarmee koploper. Zeeland had slechts één datalek en scoort daarmee het beste. Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), vindt de verschillen opmerkelijk: “Die grote verschillen bij provincies zijn een teken om daarop in te zoomen.”

Melding

Eveneens opmerkelijk is dat het aantal geregistreerde datalekken is toegenomen, terwijl er minder meldingen bij de AP zijn binnengekomen. Vorig jaar maakten de provincies van 26 procent van de datalekken melding, tegenover 46 procent in het jaar ervoor. Uit de informatie van het Wob-verzoek ontstaat het beeld dat sommige datalekken ten onrechte niet zijn gemeld bij de AP, terwijl dat wel verplicht is. Slechts wanneer het zeker is dat de gelekte informatie versleuteld is, hoeft een lek niet gemeld te worden bij de privacy-autoriteit.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief