Deense publieke omroep: NSA bespioneerde Nederland via Denemarken

De NSA heeft jarenlang via Denemarken verschillende Europese bondgenoten bespioneerd. Nederland behoorde daar ook toe.

De Deense publieke omroep (DR) heeft dit onlangs bekendgemaakt. De omroep baseert zich daarbij op bronnen die verwijzen naar rapporten van een oud-medewerker van de Deense militaire dienst Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

XKeyscore

Via de Deense inlichtingendienst verkreeg de NSA toegang tot internetkabels die via Denemarken naar onder andere Oost-Europa lopen. NSA maakte voor deze spionage gebruik van het programma XKeyscore. Klokkenluider Edward Snowden heeft hier eerder al op gewezen. Met behulp van XKeyscore zijn NSA-analisten in staat om   zowel in de metadata als in de inhoud van e-mails en in andere internetactiviteiten te zoeken.

Eurofighter en Zweedse Gripen-straaljager

De Amerikaanse geheime dienst bleek onder meer op zoek te zijn naar informatie over de Eurofighter en de Zweedse Gripen-straaljager van Saab. Ministeries waren eveneens doelwit van spionage. Tot de landen die bespioneerd werden, behoorden Zweden, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Nederland en Denemarken zelf. Het zou bijvoorbeeld om de Deense ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken gaan.

Defensiebedrijf Terma

Ook het defensiebedrijf Terma, dat onderdelen voor de Amerikaanse JSF levert, behoorde tot de spionagedoelen. De Deense inlichtingendienst was hiervan  niet van op de hoogte. Professor Jens Ringsmose van de universiteit van Zuid Denemarken denkt dat de Amerikanen zoveel mogelijk informatie over de concurrentie voor de JSF wilden verzamelen, alsmede over het beslissingsbeleid van de Deense overheid.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief