Dienstverlening Dronten verstoord door ransomware

Behalve de gemeente Lochem blijkt ook de gemeente Dronten getroffen te zijn door ransomware. Hierdoor raakte de dienstverlening aan burgers verstoord. Het ging om een Cryptolockervariant die bestanden voor losgeld versleutelt, aldus een woordvoerster van de gemeente Dronten.

De malware heeft zich verspreid, omdat iemand vanuit de werkomgeving een privémail opende met ransomware. Hoeveel computers zijn besmet, heeft de woordvoerster niet aangegeven: “Het gaat hier niet om aantallen computers, maar een besmetting van databestanden op een aantal, niet alle, aanwezige netwerkschijven in het computernetwerk.”.

Stilgezet
De gemeente besloot om het volledige computersysteem stil te leggen, wat zorgde voor een “beperkte” dienstverlening aan burgers. De gemeente heeft de bron opgespoord en scans uitgevoerd om te achterhalen welke systemen waren getroffen. Ook werd een crisisteam ingericht en zijn het management, bestuur en de organisatie op de hoogte gebracht. Er is een back-up teruggeplaatst, waarna het systeem werd getest en weer online werd gebracht.

Niet te voorkomen?
Volgens de woordvoerster zijn dit soort infecties technisch niet te voorkomen. “Na een al eerder doorlopen bewustwordingsprogramma Informatieveiligheid voor de gehele organisatie, wordt hier specifiek weer aandacht aan gegeven. Daarnaast wordt wel bekeken en onderzocht wat er nog meer kan worden gedaan om de schade te beperken.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief