Digital Citizens Alliance waarschuwt voor malware-video’s op YouTube

De Amerikaanse organisatie Digital Citizens Alliance waarschuwt met klem voor Remote Access Trojans (RATs). Op YouTube zijn talloze instructievideo’s voor het gebruik van dit soort malware te vinden.

Remote Access Trojans geven een hacker volledige controle over de computer van het slachtoffer. Om de RAT te installeren wordt meestal gebruikgemaakt van social engineering. Het slachtoffer wordt verleid om een bestand te openen.

Bijlagen
Meestal gebeurt dat met e-mailbijlagen of bestanden die via Skype of social media verspreid worden. Wanneer het slachtoffer de bijlage of het bestand opent, kan de hacker onder meer toetsaanslagen bewaren of meekijken met de webcam. Op internet zijn meerdere plaatsen te vinden waar met RAT besmette computers worden verhandeld. Ook worden er beelden getoond van slachtoffers die via hun eigen webcam zijn gefilmd zonder dat de slachtoffers dat merkten.

YouTube
Software om een RAT te maken, is op internet eenvoudig te vinden. Op YouTube staan veel instructiefilmpjes, meldt Digital Citizens Alliance. Filmpjes waarmee zowel de makers als Google geld verdienen: Google laat immers advertenties bij de filmpjes zien. “Geen enkel bedrijf, met name één zo groot als Google, zou een cent moeten verdienen aan video’s die de gezichten van slachtoffers en hun IP-adressen laten zien”, zegt Digital Citizens Alliance. De organisatie vindt dat YouTube-video’s handmatig gecontroleerd moeten worden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief