Duitse laptopwinkel krijgt 10,4 miljoen euro boete voor videosurveillance

De privacytoezichthouder van de Duitse deelstaat Nedersaksen heeft laptopwinkel notebooksbilliger.de een boete van 10,4 miljoen euro gegeven.

Ruim twee jaar lang filmde het bedrijf zijn medewerkers illegaal op de werkvloer, in het magazijn en andere locaties. Volgens de Landesbeauftragte für den Datenschutz (LfD) van Nedersaksen overtrad de laptopwinkel hiermee de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Videosurveillance

Het bedrijf verdedigde zich met het argument dat het met de videocamera’s diefstal van apparatuur wilde voorkomen en onderzoeken. Ook wilde men nagaan hoe de goederenstroom in de magazijnen liep. De LfD vond echter dat bedrijven die diefstal willen voorkomen, eerst minder ingrijpende maatregelen moeten onderzoeken. Daarbij gaat het onder meer om willekeurige controles van medewerkers. Videosurveillance is daarnaast alleen geoorloofd als het tegen een specifiek persoon is gericht. Bovendien mag deze maatregel slechts voor een beperkte periode worden ingezet.

Persoonlijke rechten geschonden

Bij notebooksbilliger.de vond de videosurveillance minstens twee jaar plaats. Ook was deze niet tegen een specifiek persoon gericht. Het bedrijf bewaarde de opnames in veel gevallen zestig dagen, wat de LfD langer achtte dan noodzakelijk. De LfD oordeelde dat het een ernstig geval van cameratoezicht binnen het bedrijf was, waardoor de rechten van het personeel zijn geschonden. Ook de afschrikwekkende werking die van het cameratoezicht zou uitgaan, was volgens de toezichthouder geen rechtvaardiging om persoonlijke rechten permanent te schenden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief