Duizenden Nederlandse identiteitsbewijzen online te koop

Op het dark web staan ruim 5.100 digitale kopieën te koop van Nederlandse identiteitsbewijzen. RTL Nieuws heeft hier recentelijk over bericht naar aanleiding van eigen onderzoek.

Salarisstroken en echtscheidingspapieren

Het nieuwsprogramma monitorde gedurende een jaar alle ransomware-aanvallen en de gegevens die daarbij zijn ontvreemd. Behalve kopieën van identiteitsbewijzen vonden de onderzoeksjournalisten ook andere gevoelige documenten, waaronder rekeningafschriften, salarisstroken en echtscheidingspapieren. Criminelen hebben de documenten in handen gekregen door ransomware-aanvallen op Nederlandse bedrijven.

Cyberincident

Organisaties die getroffen zijn door een datalek informeren hun gedupeerde klanten niet altijd goed hierover. De e-mails die ze naar aanleiding van het datalek naar de slachtoffers sturen, zijn vaak algemeen geformuleerd. Bijvoorbeeld met de mededeling dat hun privégegevens mogelijk zijn gestolen bij een cyberincident. Daardoor is het voor klanten niet altijd duidelijk wat er precies gestolen is en welke risico’s ze hierdoor lopen.

Spamfolder

Ook komt het voor dat organisaties vergeten hun klanten hierover te informeren. RTL Nieuws sprak onder andere met een hypotheekverstrekker. Deze had een deel van de gedupeerden niet ingelicht, omdat de e-mail hierover nog in de conceptenfolder stond. Tevens komt het voor dat organisaties het bericht van de cybercriminelen waarin het losgeld wordt geëist, nooit hebben gelezen. RTL noemt het voorbeeld van bedrijven bij wie deze mail per ongeluk in de spamfolder terecht was gekomen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief