EC: online diensten verplichten kindermisbruik te detecteren

De Europese Commissie (EC) is voornemens om bedrijven die online diensten in de EU aanbieden, te verplichten kindermisbruikmateriaal op hun platforms te detecteren, te rapporteren en te verwijderen.

Om dit in de praktijk te brengen, zullen hashes van bekend misbruikmateriaal worden ingezet. Als kindermisbruik wordt ontdekt, dient de betreffende gebruiker geïdentificeerd te kunnen worden.

Boete

De commissie beschrijft niet hoe de detectie moet plaatsvinden. Zij ondersteunt, naar eigen zeggen, wel het zoeken naar technische oplossingen hiervoor. Bedrijven die niet meewerken aan de detectie, kunnen boetes tot maximaal 6 procent van de wereldwijde omzet tegemoet zien.

Surveillancesysteem

De Electronic Frontier Foundation (EFF), een Amerikaanse stichting die zich bezighoudt met burgerrechten in cyberspace, heeft kritisch gereageerd op het voorstel. “Dit zou een gigantisch nieuw surveillancesysteem zijn, omdat het de infrastructuur vereist voor een uitgebreide analyse van gebruikersberichten”, aldus Joe Mullin van de EFF.

End-to-end encryptie

Ross Anderson, hoogleraar Security Engineering aan de Universiteit van Cambridge, en de Europese burgerrechtenbeweging EDRi hebben zich eveneens kritisch uitgelaten over het plan. Volgens hen is het een aanval op end-to-end encryptie en offert het privacy op in de naam van kinderbescherming. Het voorstel van de Europese Commissie ligt nu bij het Europees Parlement en de Europese Raad.

Klik hier voor het voorstel van de Europese Commissie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief