De Amerikaanse stichting die zich bezighoud met burgerrechten in cyberspace, de Electronic Frontier Foundation (EFF), maakt zich zorgen over Facebook als dominante communicatiemethode.
Recentelijk liet oprichter Mark Zuckerberg weten dat hij privacy en security belangrijk vindt. Hij kondigde aan dat gebruikers end-to-end versleuteld met elkaar kunnen gaan communiceren en meer controle over hun berichten krijgen. De EFF vreest echter dat Zuckerberg Facebook tot de dominante communicatiemethode wil maken.
Secure messaging
Facebook wil Instagram, Messenger en WhatsApp samenvoegen. Berichten en verhalen zullen niet langer dan nodig worden bewaard. Tevens zullen er geen gevoelige gegevens worden opgeslagen in landen waar het slecht gesteld is met de mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. “Dit klinkt allemaal mooi in theorie, maar secure messaging is zowel op technisch niveau als op beleidsniveau lastig om goed te doen,” aldus Gennie Gebhart van de EFF.
Open standaarden
Volgens haar is eerder sprake van consolidatie dan van interoperabiliteit: “De aankondiging schetst een toekomst waar gebruikers de vrijheid hebben om te communiceren hoe ze willen, zolang ze maar de apps van Facebook gebruiken.” Volgens Zuckerberg zouden er spam en veiligheidsproblemen optreden als andere berichtenapps geduld zouden worden. “Als Facebook echt geeft om interoperabiliteit, moet het open standaarden najagen die voor een gelijk speelveld zorgen, in plaats van een gesloten familie van apps die Facebooks dominantie versterken,” aldus Gebhart.
Privacy
De aankondiging van Zuckerberg komt na een periode waarin het bedrijf veel kritiek kreeg hoe het met de privacy van gebruikers omgaat. Afgelopen jaar bleek dat databedrijf Cambridge Analytica de gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers heeft onderschept. Facebook kwam ook in opspraak vanwege de aanwezigheid van nepnieuws, trollen en haatzaaien op zijn online sociaalnetwerksite. Afgelopen februari omschreef een onderzoekscommissie van het Britse parlement de top van Facebook zelfs als “digitale misdadigers”. De Duitse mededingingsautoriteit verweet diezelfde maand dat Facebook zijn dominante marktpositie misbruikt door buiten het eigen platform gegevens te gebruiken.