EFF: Ring verkoopt klantgegevens heimelijk aan adverteerders

Ring verkoopt data van klanten aan adverteerders zonder dat deze klanten daar toestemming voor hebben gegeven. Dit blijkt uit onderzoek van de Electronic Frontier Foundation (EFF).

Volgens deze Amerikaanse beweging voor burgerrechten in cyberspace bevatten producten van Ring trackers die persoonsgebonden informatie doorsturen naar derden.

Marketing- en analysebedrijven

Vier verschillende marketing- en analysebedrijven (AppsFlyer, Branch, Facebook en MixPane) kregen namen, IP-adressen, gebruikte providers, sensorgegevens en de unieke identificatiecodes van Ring-apparatuur. Door deze gegevens te combineren, zijn deze volgens de EFF te herleiden naar specifieke klanten.

Vingerafdruk

“Al deze informatie bij elkaar creëert een vingerafdruk waarmee gebruikers gevolgd worden, ook als ze andere apps op hun apparaat gebruiken. Daarmee worden gebruikers in essentie bespioneerd”, stelt de burgerrechtenbeweging. De EFF voegt hieraan toe dat dit plaatsvindt zonder dat gebruikers hiervoor om toestemming wordt gevraagd.

Amerikaanse politie

Ring was de afgelopen tijd vaker negatief in het nieuws. Het bedrijf zou gegevens niet goed versleutelen vanwege een overeenkomst met de Amerikaanse politie. Ring zou beelden van de slimme deurbel aan haar doorspelen. Tevens werden vier medewerkers van Ring ontslagen, omdat zij video’s bekeken zonder dat dat noodzakelijk was voor de uitvoering van hun werkzaamheden. Ring heeft vooralsnog niet gereageerd op de recente beschuldigingen van de EFF.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief