EFF tegenstander van encryptiebackdoors

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) is fel gekant tegen het verzoek van de Amerikaanse, Britse en Australische overheid aan Facebook om geen end-to-end-encryptie uit te rollen.

“Dit is een verbijsterende poging om de veiligheid en privacy van communicatietools te ondermijnen die door miljarden mensen worden gebruikt,” stelt Andrew Crocker van de EFF.

Encryptiebackdoors

De burgerrechtenbeweging roept Facebook dan ook op om niet op het verzoek van deze landen in te gaan. Volgens Crocker houden de landen geen rekening met de ernstige risico’s die encryptiebackdoors met zich meebrengen.

Priv├ęgesprekken

“Veel mensen, waaronder journalisten, mensenrechtenactivisten en slachtoffers van huiselijk geweld, gebruiken encryptie om zowel in de fysieke als online wereld veilig te zijn. Encryptie is essentieel om te voorkomen dat criminelen en zelfs bedrijven onze priv├ęgesprekken bespioneren, en zorgt ervoor dat de communicatie-infrastructuur waarop we vertrouwen echt werkt zoals bedoeld,” aldus Crocker.

Totalitaire regimes

De EFF-medewerker wijst erop dat de achterdeur die de drie landen willen om toegang tot de communicatie van Facebookgebruikers te krijgen, niet alleen voor hen toegankelijk is. Ook totalitaire regimes zouden er gebruik van kunnen maken.

Klik hier voor de open brief van de EFF.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief