Elke burger een digitale kluis met persoonsgegevens

D66 en VVD willen dat iedereen de beschikking krijgt over een digitale kluis met persoonsgegevens. Deze kluis wordt door de burgers zelf beheerd. Kamerlid Verhoeven (D66) en Middendorp (VVD) hebben hiervoor een initiatiefnota opgesteld.

Nu worden deze persoonsgegevens nog op verschillende plaatsen binnen de overheid opgeslagen. Daarbij is het niet uitgesloten dat verschillende overheidsinstanties verschillende gegevens van burgers hebben.

Overheidsinstanties

Met een digitale kluis zouden deze versnippering en fouten tot het verleden behoren. “Die beheer je namelijk zelf. Dus je weet zeker dat de gegevens die daarin staan kloppen. Dat betekent dat ook de overheidsinstanties die jouw gegevens nodig hebben, de discipline moeten hebben altijd in de kluis te kijken,” aldus Middendorp.

DigiD

In eerste instantie willen Middendorp en Verhoeven dat er een beperkte hoeveelheid persoonsgegevens in de kluis wordt opgeslagen. In een later stadium zouden dan ook gegevens over bijvoorbeeld diploma’s, verzekeringen en openstaande boetes in de kluis bewaard kunnen worden. De beide Kamerleden benadrukken dat zij DigiD in zijn huidige vorm niet veilig genoeg vinden. Er zal volgens hen een andere, betere inlogmethode voor de digitale kluis moeten komen.

Paspoort

“Er loopt al een traject om DigiD veiliger te maken,” licht Middendorp toe. “Ik kan me voorstellen dat we straks ons paspoort gebruiken om – door met behulp van je telefoon daarvan een scan te maken – in te loggen in de digitale kluis.” Het gebruik van de digitale kluis wordt volgens Middendorp echter geen verplichting.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief