Equens, het bedrijf dat namens banken pingegevens verwerkt, ziet voorlopig af van het verkopen van pintransactiegegevens. Het bedrijf heeft dit gedaan in een persverklaring nadat er omvangrijke maatschappelijke onrust door is ontstaan. Afgelopen week kondigde het bedrijf nog aan dat het deze gegevens te willen verkopen. Op deze manier zouden bedrijven tegen betaling informatie kunnen krijgen over het pingedrag van klanten. Daarin zou dan staan welke winkels ze bezoeken en hoeveel geld ze daarbij zouden uitgeven. Volgens Equens zouden deze gegevens niet te herleiden zijn naar individuele klanten. Alleen de wijk waarin een klant woont zou dan traceerbaar zijn.
Als gevolg van de reactie vanuit verschillende banken en de politiek is besloten eerst verder in overleg te gaan met de verschillende partijen. Equens heeft het plan op een open en transparante wijze naar buiten gebracht, zoals ze zelf hebben aangegeven. Het plan gaat wellicht als nog door, maar niet voordat het verder is besproken en maatschappelijk gedragen zal worden.
Onder andere de SNS bank heeft aangegeven geen toestemming te geven. De ABN AMRO bank gaf aan dat het alleen door zou kunnen gaan als er garanties kunnen worden gegeven over de privacy van de gegevens van haar klanten. De Rabobank liet weten twijfels het hebben. Hoewel is aangegeven dat de banken akkoord zouden gaan, lijken de plannen in strijd te zijn met een richtlijn van de Nederlandse Vereniging van Banken. Deze richtlijn geeft aan dat de gegevens alleen mogen worden gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn verkregen.
Zelfs de politiek mengde zich in de discussie. Volgens Novum wilde D66 dat het kabinet iets zou doen aan de handel in pingegevens. Ook VVD kamerlid Ard van der Steur gaf aan ‘met verbazing te hebben gelezen’ dat Equens deze gegevens wilde verkopen. Hij wilde het kabinet gaan ondervragen over privacyaspecten van deze gegevens.
Op zich is het niet uniek om geanonimiseerde gegevens te verkopen. Google als zoekmachine bestaat onder andere door het feit dat ze veel geanonimiseerde gegevens weet te combineren en te verkopen.