EU: Boete voor politieke partijen die persoonsgegevens misbruiken

De Europese Unie onderzoekt de mogelijkheden om boetes op te leggen aan Europese politieke partijen, als zij misbruik maken van persoonlijke gegevens om verkiezingen te manipuleren.

De Europese Commissie werkt momenteel aan een wetsvoorstel om deze data beter te beschermen gedurende verkiezingen. The Financial Times heeft hier recentelijk over gepubliceerd.

Nadrukkelijk toestemming

Op dit moment is het wetsvoorstel nog niet af. The Financial Times maakte echter al bekend dat de boetes kunnen oplopen tot vijf procent van het jaarlijkse budget van een politieke partij. Het zal politieke partijen wel toegestaan zijn om doelgroepen in te stellen voor wie advertenties bedoeld zijn. Verder dienen gebruikers altijd nadrukkelijk toestemming te geven, voordat hun data verzameld mogen worden.

Meer duidelijkheid

Het moet voor mensen altijd duidelijk zijn, welke berichten onderdeel zijn van een online campagne, wie ervoor heeft betaald en wat het doel ervan is, stelt EU-commissaris Vera Jourova. Het is vooralsnog niet bekend wanneer het wetsvoorstel klaar is en op welke datum het van kracht wordt. Volgens The Financial Times maken Europese leiders zich zorgen over online manipulatie van de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei volgend jaar.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief