EU en VS eens over bescherming persoonlijke data

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben deze week een akkoord bereikt over de bescherming van persoonlijke data. Onderwerpen die in het akkoord ter sprake komen zijn bijvoorbeeld namen, adressen en strafbladen, die worden uitgewisseld tussen de EU en de VS voor strafrechtelijk onderzoek en het bestrijden van terrorisme. Met deze overeenkomst krijgen Europeanen dezelfde middelen als Amerikanen op het gebied van privacyschending.

Datastromen
Eurocommissaris Věra Jourová (Justitie, Consumentenrechten en Gendergelijkheid) vindt de overeenkomst een “belangrijke stap” voor het herstel van het vertrouwen tussen de VS en de EU aangaande datastromen.

Privacy- en encryptietools
Afgelopen week heeft het Europese Parlement (EP) zich achter een rapport geschaard dat privacy- en encryptietools verdedigt. Het rapport is geschreven door D66-Europarlementariër Marietje Schaake. Er staan onder andere aanbevelingen in over encryptiemethoden van communicatieproviders. Het moet moeilijker worden voor overheden en spionagediensten om gebruikers in de gaten te houden. Het document geeft een indruk hoe het Europese Parlement overheidssurveillance beschouwt naar aanleiding van activiteiten van de Amerikaanse NSA.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief