Europees Parlement wil levering gegevens aan Amerika stoppen om PRISM

Het Europees Parlement (EP) heeft een resolutie unaniem aangenomen waarmee het doorsturen van gegevens van EU-burgers aan de Verenigde Staten wordt gestaakt als de grondrechten van Europese burgers niet worden gegarandeerd.

De resolutie is een reactie op de berichten dat de geheime diensten van de Verenigde Staten met het afluisterprogramma PRISM gegevens van Europeanen verzamelen en diplomaten bespieden. Met deze resolutie kan het EP de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, aansporen om dit in wetgeving om te zetten.

Momenteel worden gegevens van vliegtuigpassagiers (PNR) en banktransacties (SWIFT) aan de VS doorgegeven. Hiermee hebben de VS inzicht in (online) betalingen voor privé-uitgaven door Europese burgers.

Privacy-voorvechter Sophie in ’t Veld van de D66-fractie in Brussel, zegt dat de EU de Europeanen moet garanderen dat ze vallen onder het Europees recht en niet onder het Amerikaans recht. “Het is duidelijk dat we geen overeenkomst kunnen sluiten met een partner die we niet volledig vertrouwen”, aldus in ’t Veld.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief