Europese Commissie: Booking.com valt onder Digital Markets Act

Hotelboekingswebsite Booking.com is door de Europese Commissie aangemerkt als een poortwachter. Daarmee valt het bedrijf onder dezelfde strenge Europese Digital Markets Act (DMA) als Google, Apple en Amazon.

Concurrenten toelaten

Brussel is van mening dat het boekingsplatform voor bijvoorbeeld hotels net zo’n poortwachtersrol heeft als de andere internetreuzen. De sleutelrol van Booking.com in de toegang tot veel diensten maakt het bedrijf zeer machtig. Gebruikers hebben soms geen andere keuze. De DMA verplicht poortwachters om concurrenten toe te laten tot hun platforms. Het bedrijf krijgt van de Europese Commissie een half jaar de tijd om conform deze techwet te handelen.

Boete tot 10 procent jaaromzet

“De regels waaraan Booking.com zich moet houden, moet mensen die hotels boeken meer keuze en vrijheid geven”, licht de Europese Commissie toe. “Daarnaast moeten de regels ervoor zorgen dat zakelijke gebruikers eerlijke toegang tot de poortwachtersdiensten van Booking.com krijgen.” Aan enkele voorschriften moet het bedrijf meteen voldoen, zoals de Commissie inlichten als Booking.com een fusie of overname overweegt. Overtredingen van de DMA worden beboet met een bedrag dat kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief