Europol haalt 29.000 domeinen offline

Europol heeft in samenwerking met Europese en Amerikaanse opsporingsdiensten ruim 29.000 domeinnamen offline gehaald. Ook in Nederland zijn sites op inactief gezet.

Op de sites werden onder meer namaakmedicijnen, illegale films, streamingsites, muziek en software aangeboden. Tijdens de operatie, met de naam in Our Sites, zijn spullen in beslag genomen met een totale waarde van 2,5 miljoen euro.

Internetpiraterij

“Het aanpakken van de domeinnamen die namaakgoederen aanbieden of betrokken zijn bij internetpiraterij is een groeiende zorg voor alle opsporingsdiensten vanwege de manieren waarop criminelen in een korte tijd veel geld kunnen verdienen en hun sporen kunnen wissen”, licht Europol toe.

Don’t F***(ake) Up

Het is de elfde keer dat deze operatie plaatsvond. Er namen 26 landen aan deel, waaronder ook Nederland. Om het publiek te waarschuwen voor deze vorm van cybercriminaliteit, is Europol een campagne gestart met de titel Don’t F***(ake) Up. De campagne geeft uitleg over de werkwijze van malafide webwinkels en hoe je deze fakeshops kunt herkennen.

Klik hier voor de campagne Don’t F***(ake) Up van Europol.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief