Facebook schendt mogelijk Europese wet

Het privacybeleid van Facebook voldoet mogelijk niet aan de Europese wet. De KU Leuven en Vrije Universiteit schrijven in een rapport dat gebruikers meer controle moeten krijgen over welke gegevens ze met Facebook zelf delen en met adverteerders.

Standaard delen gebruikers veel informatie met Facebook en met derden waarbij ze slechts een “illusie van controle” over hun data krijgen, aldus de onderzoekers. Ze adviseren dat gebruikers van Facebook veel nauwkeurigere controle moeten krijgen over het delen van gegevens. Dit delen zou bovendien slechts zeer beperkt standaard moeten gebeuren. Facebook daarentegen zegt dat het zich al aan de Europese regels houdt.

Facebook-voorwaarden
Opdrachtgever van het onderzoek was de Belgische Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Zij vroegen de KU Leuven en Vrije Universiteit Brussel om onderzoek te doen naar de voorwaarden van Facebook. Ook andere Europese privacygroepen, zoals het Nederlandse College bescherming persoonsgegevens, houden de Facebook-voorwaarden die vanaf 30 januari gelden tegen het licht.

Veel problemen
De onderzoekers zien veel problemen met de ingewikkelde toestemmingen die Facebook-gebruikers geven bij het aanmaken van een account. Het verwerken van persoonsgegevens is volgens hen alleen toegestaan met “vrijwillig gegeven”, “specifieke”, “ge├»nformeerde” en “ondubbelzinnige” toestemming van de gebruiker. Facebook schiet hier tekort. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om nauwkeurig te kiezen welke gegevens Facebook mag gebruiken noch met wie deze gegevens gedeeld mogen worden, aldus de onderzoekers.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief