Facebooks VPN-dienst Onavo verzamelt gebruikersgegevens  

De app van Facebook heeft een optie gekregen om een VPN-dienst te installeren, Onavo genaamd. Het Virtual Private Network heeft als doel om al het internetverkeer van de gebruiker te beschermen.

De VPN-dienst van het socialmedia netwerk laat echter al het verkeer via de servers van Facebook verlopen. Daardoor ontvangt Facebook veel extra waardevolle informatie waarmee het eerder nieuwe trends kan opsporen. Volgens de toelichting op de App Storepagina van Onavo zou het internetverkeer daarentegen via hun servers worden afgehandeld.

Snelkoppeling

De Wall Street Journal publiceerde hierover in augustus van vorig jaar. De krant had onderzoek gedaan naar de app en gesproken met anonieme personeelsleden. Faceboook kocht Onavo al in 2013. De technologiesite Techcrunch heeft nu echter ontdekt dat er een snelkoppeling is verwekt in het menu van de Facebook-app in de Verenigde Staten. De NOS berichtte gisteren dat de snelkoppeling ook in Nederland is aangetroffen.

Privacyverklaring weggestopt

De belangenvereniging voor consumenten in Nederland is niet te spreken over de manier waarop Facebook Onavo promoot. “Onder het misleidende mom van extra privacy en veiligheid verzamelt het bedrijf met de app alle denkbare gegevens van de gebruiker, zoals naam, telefoonnummer, apparaatgegevens, locatie, apps op het apparaat en bezochte websites. Facebook eigent zich het recht toe deze gegevens te analyseren én door te spelen aan andere partijen, maar dat is alleen te lezen in de volledige privacyverklaring die is weggestopt achter een link. In de verkorte versie van de verklaring die gebruikers bij de installatie zien, staat hier niets over,” aldus de Consumentenbond.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief