Five Eyes-landen willen toegang tot versleutelde gegevens

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland vinden dat geëncrypte data toegankelijk moet zijn voor hun opsporings- en inlichtingendiensten. De vijf landen werken samen in het bondgenootschap met de naam Five Eyes.

De alliantie is, naar eigen zeggen, geen voorstander van het verzwakken van versleuteling. Dit staat in een verklaring van de Australische overheid, naar aanleiding van een bijeenkomst van de ministers van Binnenlandse Veiligheid, Openbare Veiligheid en Immigratie van de vijf landen.

Gericht toegang

Volgens Five Eyes bemoeilijkt end-to-end-encryptie het onderzoek en de vervolging van criminele en terroristische activiteiten. Daarom is het volgens hen vereist dat opsporings- en inlichtingendiensten gericht toegang tot gegevens krijgen. Providers en techbedrijven zouden wettelijk verplicht moeten zijn om autoriteiten deze toegang te verschaffen, inclusief de inhoud van berichten. Voorts vinden de vijf landen dat techbedrijven moeten ondersteunen bij het uitvoeren van gerechtelijke bevelen.

Statement of principles

De alliantie nodigt techbedrijven uit om zelf met oplossingen te komen. “De regeringen van de Five Eyes moedigen de aanbieders van informatie- en communicatietechnologie aan vrijwillig legale toegangsoplossingen te ontwikkelen voor hun producten en diensten die zij in onze landen creëren of exploiteren. Overheden mogen niet de voorkeur geven aan een bepaalde technologie; in plaats daarvan kunnen leveranciers op maat gemaakte oplossingen creëren die zijn toegesneden op hun individuele systeemarchitecturen en die kunnen voldoen aan wettelijke toegangsvereisten,” aldus het Statement of principles van Five Eyes.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief