Forse toename cybercrime tijdens coronapandemie

In 2022 registreerde de politie bijna drie keer meer gevallen van internetcriminaliteit dan in 2019. In dat jaar, voor de corona-uitbraak, meldde de politie 4.715 gevallen van cybercriminaliteit. Traditionele vormen, zoals inbraken of zakkenrollen, namen juist af.

Vorig jaar heeft de politie 13.949 gevallen van online criminaliteit vastgesteld. Dat is iets minder dan in 2021. In dat jaar verwerkte de politie er 14.171.

Online criminaliteit

Onder cybercriminaliteit vallen uiteenlopende misdrijven waaronder hacken, phishing, WhatsApp-fraude, helpdeskfraude en gijzelsoftware. Ook afpersing met bijvoorbeeld naaktfoto’s valt onder online criminaliteit. Het aantal gevallen van klassieke criminaliteit is in 2022 weer gestegen ten opzichte van 2021.

Nederlandse Cybersecuritystrategie

In het actieplan Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022 – 2023 dat in oktober van 2022 verscheen, is te lezen dat veel Nederlanders niet in staat zouden zijn om hun eigen systemen, accounts en data te beschermen. Het kabinet vindt de verantwoordelijkheid van eindgebruikers een doodlopende weg. Daarom heeft de regering een route naar een veilig digitaal ecosysteem aangekondigd. Overheid en sectoren dienen hierin de verantwoordelijkheid te nemen.

Klik hier voor het actieplan Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022 – 2023.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief