Forse toename phishingwebsites in .nl-zone

Het aantal phishingwebsites eindigend op .nl is in het eerste kwartaal van dit jaar fors toegenomen in vergelijking met voorgaande kwartalen.

Dit schrijft de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) in haar transitierapport dat eind vorige week verscheen.

.nl-zone

In het tweede kwartaal van 2019 ontdekte de stichting 705 phishingdomeinen. In het derde en vierde kwartaal ging het om respectievelijk 843 en 943 domeinen. In het eerste kwartaal van 2020 liep het aantal waargenomen phishingdomeinen in de .nl-zone op naar bijna 5.500. Gemiddeld staat een phishingsite ongeveer 25 uur online voordat deze offline wordt gehaald.

Shopping-site-skimmers

SIDN constateerde tevens een toename van shopping-site-skimmers. Dit zijn kwaadaardige codes die cybercriminelen aan een webwinkel toevoegen om persoons- en creditcardgegevens van klanten te ontvreemden. Afgelopen kwartaal ontdekte de stichting 146 domeinen met zo’n skimmer; het kwartaal ervoor waren dit er 69.

Houders, hosters en registrars

Wanneer SIDN meldingen over phishing of malware ontvangt, informeert zij de betrokken houders, hosters en registrars. Zij krijgen het verzoek om na te gaan of het daadwerkelijk phishing of malware betreft. Als dat inderdaad het geval is, krijgen de betrokkenen het verzoek om dit te verhelpen. “Is het probleem na maximaal 114 uur nog niet opgelost en stellen wij na controle ook zelf vast dat het probleem nog bestaat, dan halen we de domeinnaam uit de zone”, aldus SIDN.

Klik hier voor het transitierapport van (SIDN).

Aanmelden voor onze nieuwsbrief