Geheim SMS’en met zelfvernietigings-optie

Silent Circle, een beginnend bedrijf dat versleutelde mobiele communicatiediensten levert, heeft een nieuwe versie van zijn Silent Text app voor iOS waarmee gebruikers versleutelde bestanden kunnen uitwisselen met een druk op een knop. Het is zelfs mogelijk dat de bestanden worden gemarkeerd voor zelfvernietiging.

Silent Circle biedt nu twee applicaties aan voor gecodeerde communicatie onder de namen Silent Phone en Silent Text. In de toekomst moet daar ook nog Silent Mail aan worden toegevoegd. Met deze apps is het dus mogelijk om via beveiligde spraak en beveiligde SMS’jes te communiceren.
Alle communicatie verloopt via de servers van Silent Circle maar alleen in gecodeerd formaat. De informatie wordt lokaal op de smartphone versleuteld en is niet leesbaar voor Silent Circle. Het doel van deze oplossing is om de beveiliging te laten uitvoeren door de gebruiker. Daarbij kan de gebruiker ook voor de ‘Burn Notice’ optie kiezen die er voor zorgt dat de bestanden die worden gebruikt voor de communicatie na afloop worden vernietigd. De periode om tot vernietiging over te gaan kan zelf worden ingesteld. Ook de sleutel waarmee is gecodeerd zal worden vernietigd.

Uniek aan deze apps is dat er nagenoeg geen technische kennis nodig is om er van gebruik te maken. De apps zien er als ‘gewone’ apps uit, alle complexiteit voor de beveiliging is onder de motorkap geplaatst. Het bedrijf Silent Circle heeft als doelstelling om zo weinig mogelijk te loggen. De logs die nodig zijn (bijvoorbeeld tijdens de communicatie) worden nu binnen 7 dagen verwijderd. Binnenkort hoopt men dat op 24 uur te kunnen zetten. De huidige servers staan in Canada, maar er zijn plannen om naar Zwitserland en AziĆ« uit te breiden.

Silent Circle verwacht dat haar diensten nuttig zullen zijn voor politieke en mensenrechtenactivisten in landen waar de vrijheid van meningsuiting niet goed wordt beschermd. Er zijn uiteraard zorgen dat deze dienst ook door criminelen kan worden gebruikt waardoor het voor opsporingsinstanties moeilijker is om hun werk te kunnen doen. In de servicevoorwaarden wordt hier aandacht aan besteed. Het is balanceren als een koorddanser op een dun koord als het gaat om de schendingen van de voorwaarden. Silent Circle beloofd daarvoor haar best te gaan doen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief