Geheime dienst VS verzamelt grote hoeveelheden telefoongegevens

Uit een geheim rechtelijk bevel zou blijken dat telefoonprovider Verizon gegevens moet doorgeven aan de National Security Agency (NSA), de Amerikaanse geheime dienst. Dit bevel is in handen van The Guardian. Volgens de Britse krant bewijst dit document aan dat onder president Obama miljoenen gegevens van inwoners worden verzameld. Dit gebeurt ongeacht of er een verdenking is tegen deze personen.

De gegevens die overhandigd zouden moeten worden zijn zowel de telefoonnummers van de personen die elkaar bellen als de locatie, de duur en unieke identificatiedata. De inhoud van de gesprekken hoeft niet te worden doorgegeven. Volgens de Guardian kan de NSA, ondanks het feit dat de inhoud niet wordt doorgegeven, een goed beeld krijgen van de betrokken personen. Ook gesprekken van en naar Amerika vallen onder dit bevel.

Er bestaat nog wel veel onduidelijkheid omdat alle betrokken partijen (Het Witte Huis, het ministerie van Justitie, de NSA en de provider) weigeren om commentaar te leveren. Persbureau AP heeft nog niet kunnen bevestigen dat het document in handen van de Guardian authentiek is. Obama en het ministerie lagen vorige maand ook al onder vuur omdat was gebleken dat journalisten in de gaten worden gehouden. Justitie had beslag gelegd op hun telefoongegevens. Obama heeft benadrukt dat het belang van persvrijheid heel groot is, maar dat tegelijkertijd mensen beschermd moeten worden tegen het uitlekken van geheime informatie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief