Gestolen documenten EMA online gepubliceerd

De documenten die vorige maand van een server van het European Medicines Agency (EMA) in Amsterdam zijn ontvreemd, zijn op internet verschenen. Het EMA heeft dat zelf deze week bekendgemaakt.

Tijdens de aanval op het bureau wisten de hackers documenten in handen te krijgen over het coronavaccin van farmaceuten Pfizer en BioNTech.

Vaccin

Het ging specifiek om documenten met informatie over de toelating van het vaccin op de Europese markt. Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft niet laten weten waar op internet de documenten te zien zijn. Het onderzoek naar de aanval loopt momenteel nog. Het EMA is voornemens om personen van wie documenten en persoonlijke gegevens zijn gestolen, daarover te informeren.

Pfizer en BioNTech

In de ontvreemde documenten staat geen informatie over personen die deelnamen aan de tests met het vaccin. De aanval heeft, naar eigen zeggen van Pfizer en BioNTech, geen consequenties gehad voor EMA’s beoordeling van het vaccin. Het Europees Geneesmiddelenbureau is een agentschap van de Europese Unie. Vanwege de Brexit werd een aantal jaren geleden, na een stemming in de Raad van de Europese Unie, besloten dat de zetel van het agentschap van Londen naar Amsterdam zou verhuizen.

Klik hier voor de verklaring van het EMA over de hack.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief