Google Glass strict persoonlijk en potentieel risico voor privacy

Google Glass is één van de meest besproken gadgets van het jaar. Google Glass is een bril met een schermpje voor het rechteroog waarop informatie wordt geprojecteerd die via een smartphone van het internet komt.

Uit de gebruikersovereenkomst van Google Glass blijkt dat het gebruikers is verboden om hun bril door te verkopen of zelfs maar uit te lenen. Gebeurt dat wel, dan behoudt Google zich het recht voor om “het apparaat te deactiveren. U noch de persoon die het apparaat zonder toestemming beruikt zal recht hebben op enige vorm terugbetaling van de kosten, productondersteuning of garantie.”

Google kan exact bepalen of de bril nog door de oorspronkelijke eigenaar wordt gebruikt. Google Glass vereist namelijk dat de gebruiker inlogt met een Google-account om het apparaat te kunnen gebruiken.

Google Glass is hierdoor een persoonsgebonden apparaat geworden dat doorlopend contact zoekt met de servers van Google. Als het apparaat niet mag worden gedeeld of doorverkocht, is het bedrijf zelfs in staat om zeer betrouwbare en gedetailleerde profielen van individuele gebruikers op te bouwen doordat de profielen niet worden ‘vervuild’ door andere gebruikers. Het is niet duidelijk in welke mate het bedrijf gebruik zal maken van deze profiling.

Overigens wordt de bril eind dit jaar in de winkel verwacht. Via het zogenaamde Explorer-programma kon een aantal winnaars van een wedstrijd op Twitter voor 1.500 dollar (1.150 euro) nu al een exemplaar van Google Glass kopen. Hiervoor moesten zij wel naar Californië vliegen om het apparaat bij het Google hoofdkantoor persoonlijk af te halen.

Eén van de eerste exemplaren van Google Glass is al op eBay te vinden. Deze week werd tot 95.000 dollar (73.000 euro) voor de bril geboden. Door een storm aan negatieve reacties door eBay gebruikers besloot de verkoper het aanbod weer in te trekken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief