Grote schade door CryptoWall-ransomware

De FBI waarschuwt voor CryptoWall-ransomware. De Amerikaanse veiligheidsdienst doet dit via het Internet Crime Complaint Center (IC3), een samenwerking tussen het Federal Bureau of Investigation en het National White Collar Crime Center.

In 2014 zijn bedrijven en consumenten miljoenen verloren doordat ze het slachtoffer werden van CryptoWall. Dit is een variant van ransomware. De kwaadaardige software versleutelt bestanden. Om de encryptie ongedaan te maken, moet eerst losgeld betaald worden. Volgens de FBI gaat het om de meest actieve ransomwaredreiging in de VS.

Schade van achttien miljoen dollar
De schade is vaak groter dan alleen het losgeld van 200 tot 10.000 dollar. Veel getroffenen zouden ook kosten maken vanwege netwerkbeveiliging, IT-hulp, tegenmaatregelen, kredietmonitoring, productiviteitsverlies en juridische kosten. De afgelopen twaalf maanden kreeg de FBI bijna duizend klachten over CryptoWall. De slachtoffers gaven aan meer dan achttien miljoen dollar verloren te zijn.

Sceptisch
De FBI adviseert om een firewall en virusscanner te gebruiken, pop-upblockers te installeren, back-ups te maken en sceptisch te zijn. “Klik niet op e-mails of bijlagen die je niet herkent en vermijd verdachte websites.” Echter: ook legitieme sites kunnen ge├»nfecteerde advertenties bevatten, en veel websites zijn, of worden, gehackt. Op deze manier kunnen criminelen alsnog ransomware in omloop brengen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief