Hebben NSA en GCHQ simfabrikant Gemalto gehackt?

De Amerikaanse en Britse geheime diensten zouden volgens The Intercept de in Nederland gevestigde simkaartfabrikant Gemalto vijf jaar geleden hebben gehackt. De diensten zouden de encryptiesleutels hebben gestolen, die worden gebruikt voor de beveiliging van mobiele communicatie. Zonder toestemming van buitenlandse overheden en telecomaanbieders zouden de NSA en het Britse GCHQ zo mobiele communicatie kunnen afluisteren.

Deze stellingen onderbouwt The Intercept met documenten van Edward Snowden. Gemalto produceert elk jaar zo’n twee miljard simkaarten. Daarmee is het bedrijf wereldwijd één van de grootste fabrikanten van simkaarten.

Verontrustend
De topman van Gemalto, Paul Beverly, vindt het nieuws verontrustend. Nadat hij was geïnformeerd over de kwestie heeft het securityteam van het bedrijf een onderzoek uitgevoerd. Het kon geen sporen van een eventuele hack vinden. De informatie van Snowden is echter van vijf jaar geleden.

Ongelooflijk
Gerard Schouw, D66-Kamerlid, noemt het ongelooflijk. Hij en andere beleidsmakers zullen het kabinet om opheldering vragen. Schouw: “We hebben in Nederland een wet over de activiteiten van geheime diensten en hacking is niet toegestaan.” Het Kamerlid denkt niet dat Plasterk deze praktijken door buitenlandse geheime diensten zou goedkeuren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief