Hoe ernstig is de cyberaanval op de Bondsdag?

Deze week meldden Duitse media, zoals de Süddeutsche Zeitung en WDR, dat de hack bij de Bondsdag ernstiger is dan gedacht. Er werd zelfs geopperd dat het gehele netwerk van het Duitse parlement vervangen zou moeten worden.

De laatste berichten hierover zijn heel anders: ineens schijnt het allemaal reuze mee te vallen. Was er sprake van enige hysterie of wordt de hack nu ineens gebagatelliseerd?

Hele systeem vervangen

Ruim een maand na de hack heeft de Bondsdag het probleem nog steeds niet onder controle. “Het hele systeem is aangetast”, verklaarde een anonieme bron eerder deze week. “De aanvallers kunnen gegevens opvragen, manipuleren en afspelen.” De hackers zouden toegang hebben tot de logingegevens van alle parlementariërs en hun medewerkers. Afgelopen dagen kwam in het nieuws dat zelfs het gehele systeem vervangen zou moeten worden: alle software opnieuw installeren en nieuwe hardware aanschaffen. Een klus die niet alleen meerdere miljoenen gaat kosten maar ook maanden gaat duren, volgens Bild.

Nog niet gerepareerd

Vandaag klonk er opeens een heel ander, geruststellend, geluid. CDU-politicus Thomas Jarzombek zei tegen Zeit Online dat hooguit vijftien computers zijn geïnfecteerd. Bondsdagvoorzitter Norbert Lammert, eveneens CDU, zei volgens het Duitse persbureau dpa dat er sinds twee weken geen gegevens meer lekken uit het netwerk. Wel zijn alle betrokkenen het erover eens dat de cyberaanval nog niet volledig is afgewend.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief